• +90 312 354 4366
  • meksa@meksa.org.tr

MAHİR ELLER PROJESİ
Birlikte Yaşamak ve Çalışmak: Suriyelilerin Türkiye Ekonomisine Entegrasyonu - kısa adıyla Mahir Eller Projesi, TOBB öncülüğünde ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığında Avrupa Birliği Bölgesel Güven Fonu (Madad Fonu) kapsamında başlatılmıştır. Proje, Suriyeli nüfusunun yüksek olduğu 12 ilde*, bu illerdeki Odalar tarafından TOBB koordinasyonunda ve TEPAV işbirliğinde uygulanmaktadır.

Mahir Eller Projesinin temel amacı, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve vatandaşlarımızın istihdam edilebilirliklerini, mevcut mesleki becerilerinin belgelendirilmesi suretiyle artırmaktır. Proje kapsamında yapılacak faaliyetler ile faydalanıcıların ekonomik ve sosyal hayattaki konumlarını güçlendirerek, Türkiye’de ekonomik büyümeye katkı sunmalarını kolaylaştırmak hedeflenmektedir. Belirlenen hedef doğrultusunda söz konusu illerde ikamet eden geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve vatandaşlarımızın beceri haritası ortaya çıkartılacak, işverenlerin beceri talepleri belirlenecek ve halihazırda bir meslek sahibi olan kişilerin yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) mesleki yeterlilik sınavlarına girmeleri sağlanacaktır. Sınav başvuru ve belgelendirme ücretlerinin tamamı proje bütçesinden karşılanacaktır.

Proje kapsamında, sınavda başarılı olup MYK mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan belirli sayıda kişi için istihdam garantisi sunulmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi alabilecek durumda olan geçici koruma altındaki Suriyelilere işe yerleştirilmelerini takiben veya öncesinde Türkçe eğitimi verilecektir. Proje illerinde faaliyet gösteren işverenlerin proje kapsamında mesleki yeterlilikleri belgelendirilmiş kişileri istihdam etmelerini teşvik etmek amacıyla istihdam ettikleri kişiler için asgari brüt ücretin %10’u ve SGK işveren primlerinin tamamı, (en fazla) 6 ay boyunca proje bütçesinden karşılanacaktır. İşverenlerin geçici koruma altındaki Suriyelileri istihdam etmekten doğacak çalışma izni masrafı da yine proje bütçesinden karşılanacaktır.

Mahir Eller Projesi kapsamında yapılacak mesleki yeterlilik sınavlarına katılmak için belgelendirilebilir bir mesleki yeterliliğe sahip olunması yeterlidir. İşsizler, halihazırda istihdamda olanlar ve mezuniyet durumundaki meslek lisesi öğrencileri Projenin faydalanıcıları arasındadır. Halihazırda istihdamda olan faydalanıcıların belirlenebilmesi için bireysel başvurunun yanı sıra bu kişileri istihdam eden işverenlerin başvurusu da kabul edilecektir. Ayrıntılı sınav takvimi, talepler toplandıktan sonra başvuru sayısına göre belirlenecek ve ilgili firmalar bu doğrultuda bilgilendirilecektir. Proje ile ilgili detaylı bilgi için Mahir Eller Projesi internet sitesini (mahirellerprojesi.com) ve sosyal medya hesaplarını inceleyebilirsiniz.

Proje ile ilgili detaylı bilgi almak için Ankara ofisimizi arayabilirsiniz. Telefon: 0312 354 43 66

*Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kilis, Mardin, Mersin, Şanlıurfa



NOWADAYS DIGITAL MEDIA LITERACY, ARTIFICAL INTELLIGENCE AND YOUTH CAREER DEVELOPMENT / DigiAI
MEKSA’nın ortağı olduğu Günümüz Dijital Medya Okuryazarlığı, Yapay Zekâ ve Gençliğin Kariyer Gelişimi başlığı altındaki DigiAI Erasmus+ Projesinde Türkiye temsilen üzerimize düşen paydada #YapayZeka ’nın İş Dünyasındaki Etkileri modülünden sorumluyuz. İlgili projeye dair bilgi almak isterseniz https://digiai.eu/tr/ana-sayfa/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.